ELEMENTEN: NIET INVERSIES

Naast talrijke soorten inversies zijn achtbanen ook samengesteld uit een opeenvolging van verschillende niet-inversie elementen die kunnen toegevoegd worden om de intensiteit van de achtbaan te verhogen indien het type achtbaan dit toelaat. Onder de niet-inversie elementen zijn ook zaken opgenomen zoals station en thematisatie. Dit hoofdstuk is als volgt onderverdeeld:

1> BASIS elementen (station, treinen, liftsystemen)
2> INTENSITEITSVERHOGENDE elementen (top hat, hammerhead turn, lanceringen...)
3> VISUELE ELEMENTEN 
4> OPTIONELE ELEMENTEN

 1) BASIS ELEMENTEN 

 A) Station

Elke achtbaan heeft een station waar de trein volledig tot stilstand wordt gebracht en de passagierswissel kan plaatsvinden. In pretparken die veel aandacht besteden aan thematisatie kunnen deze stations zeer gedetailleerd worden aangekleed en op zich reeds de spanning opdrijven door het gebruik van klank- en lichteffecten bv. bij 'Black Mamba' in Phantasialand, Duitsland MOVIE
Afhankelijk van het thema draagt het personeel soms ook bijpassende kledij.

- Dubbel station: wanneer een achtbaan over meer dan 1 trein beschikt wordt soms gekozen om een dubbel station te plaatsen. Hierbij wisselen de treinen in het station elkaar continu af wat de efficiëntie van de wachtrij ten goede komt. Vaak ook terug te vinden in parken met een groot bezoekersaantal bv. bij 'Space Mountain' - Mission Two' in Disneyland Paris, Frankrijk.

Dubbel station bij 'Space Mountain: Mission Two' - Disneyland Park - Disneyland Paris - Frankrijk


- Non-stop loading system: hierbij gebeurt de passagierswissel wanneer de treinen aan zeer lage snelheid verder rijden door het station. Meestal is dit bij achtbanen met korte treinen die slechts uit één deel bestaan maar waarvan er verschillende op de baan rijden. Men moet dus in- en uitstappen zonder dat de trein tot stilstand wordt gebracht bv. bij 'Crush's Coaster' in Walt Disney Studios, Disneyland Paris in Frankrijk.

B) Treinen

Een klassieke achtbaantrein bestaat meestal uit een aaneenschakeling van 6 tot 8 aparte segmenten. Afhankelijk van de constructeur is het design en de uitrusting verschillend. Het Zwitserse B&M gebruikt bv. steeds treinen waarbij passagiers met vier naast elkaar zitten (meestal twee naast elkaar). Hun model 'Diving Machine' kan zelfs acht tot tien zitplaatsen op één rij hebben terwijl dit bij een andere constructeur niet zo is bij een gelijkaardig type.

Bij sommige achtbanen zoals een wild mouse coaster (bv. 'Speedy Bob', Bobbejaanland, België) staan vaak verschillende kleine treintjes op de baan met meestal 2x2 personen die achter elkaar zitten of rug aan rug zoals bij een spinning coaster (bv. 'Winjas's Fear & Force', Phantasialand, Duitsland).

Ook de treinen van een achtbaan kunnen gethematiseerd zijn naargelang het thema van de achtbaan waarvoor het park kiest.

C) LIFTSYSTEMEN


2) INTENSITEITSVERHOGENDE ELEMENTEN

A) Lanceringen

Bij sommige achtbanen is de traditionele lifthill (liftheuvel) vervangen door een lancering waarbij de trein in enkele seconden een bepaalde snelheid heeft bereikt. Er zijn verschillende lanceringssystemen:

- Linear Synchronic Motor (LSM)

- Linear Induction Motor (LIM)

- Hydraulische lancering 

Hydraulische lancering - Desert Race - Heide Park - Duitsland


- Pneumatische lancering (compressed air launch) 

B) Top hat

C) Hammerhead turn

D) Non inversion loop


3) VISUELE ELEMENTEN

A) Near misses

Near misses geven passagiers de indruk dat ze iets zullen raken of ergens tegenaan zullen rijden. Een mooi voorbeeld is de achtbaan 'Black Mamba' in Phantasialand, Duitsland. Hierbij wordt het gevoel nog vergroot doordat het een inverted coaster is en de benen los hangen.



4) OPTIONELE ELEMENTEN

Afhankelijk van het budget dat een pretpark wil investeren in een nieuwe achtbaan kunnen optionele elementen worden toegevoegd.

A) Onride-camera's

Nieuwe ontwikkelingen laten het toe om elke passagier te filmen tijdens de rit zodat men nadien een onride-film kan kopen en meenemen naar huis bv. in 'Blue Fire megacoaster' in Europa Park, Duitsland 

MOVIE

B) Onride-muziek

C) Onride-hartslagmeting